Un tânăr de doar 14 ani din Ploiești uimește lumea științei și a inovației și este deja multiplu medaliat cu aur la saloanele internaționale de inventică și inovare. Albert Vlădescu, elev la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, a atras atenția cu invenția sa revoluționară – ”Ion Thruster – Ion Wind Generator”. Dispozitivul, creat în întregime din piese găsite în atelierul tatălui său, folosește principii avansate de electrostatică pentru a genera propulsie fără componente mecanice în mișcare.
Mai exact, dispozitivul funcționează pe baza unui flux de plasmă generat între două griduri cu polarități opuse. În acest fel, fluxul accelerează atomii, creând un curent de aer sau de particule capabil să deplaseze un vehicul.
Performanța lui Albert impresionează nu doar prin eficiență, ci și prin potențialul său de a revoluționa industriile aeronautică și de transport.
Curiozitate, inventivitate, creație, joacă, dar și genialitate, toate conturează imaginea micului inventator, deja un nume cunoscut în lumea științifică din România.
Încă de la șase ani, Albert era fascinat de tot ceea ce, mai târziu, a înțeles că este fizică cuantică. La vârsta la care majoritatea copiilor descoperă desenele animate, cunoașterea lui Albert a început cu poveștile spuse de tatăl lui în mașină, în timpul drumurilor făcute împreună. Așa a ajuns comportamentul particulelor subtile să facă parte astăzi din limbajul și preocupările lui convenționale.
Fără a avea ca scop vreun proiect de inovare sau o invenție, discuțiile tată-fiu au devenit din ce în ce mai aprofundate, iar Albert a dovedit că are o capacitate peste medie de înțelegerea și operarea cu concepte abstracte.
Continuarea poveștii este una la fel de frumoasă. Momentul în care mama lui Albert a descoperit un curs de robotică pentru juniori a reprezentat pentru el un adevărat scop la vârsta de opt ani, o primă manifestare organizată a înclinației spre ceea ce înseamnă punerea în practică a cunoștințelor tehnice acumulate.
Micile lui creații au început în familie. Când avea vreo șapte ani, din niște jucării de-ale sale a făcut o pompă de apă. Apoi, a vrut să realizeze pentru mama sa un dispozitiv care să îi ofere puțină răcoare vara.
Nu a pornit aerul condiționat, fiindcă mama sa se mișca cu treabă, prin toată casa, așa că s-a gândit că trebuie să fie ceva portabil. Nu a stat prea multe pe gânduri și s-a apucat de treabă. A dezasamblat în atelierul tatălui său câteva jucării – a luat de acolo o elice mică, un mic motoraș electric, conductori și alte lucruri necesare, numai de el știute – iar în câteva zeci de minute i-a oferit mamei un miniventilator perfect funcțional. Asta s-a întâmplat fără ca puștiul de șapte ani, la acea vreme, să fi urmat vreo formă de pregătire în acest sens.
În 2023, mama lui Albert a adus acasă o invitație de participare la Salonul Internațional de Invenții și Inovații “Traian Vuia” din Timișoara.
A fost un moment definitoriu în evoluția lui Albert atunci când a spus ferm că vrea să participe ca expozant, și nu ca vizitator. Continuarea măreață nu avea s-o anticipeze nimeni.
Cu seninătatea copilăriei, Albert ne-a spus că vrea să participe. Am gândit că dorește să viziteze pur și simplu salonul, dar la acest gând exprimat, Albert a afirmat ferm că vrea să participe ca expozant, nu ca vizitator. I-am susținut dorința, gândind că naturalețea și vârsta lui fragedă nu vor tulbura desfășurarea evenimentului consacrat. Nu ne-am imaginat sub nicio formă ce va urma”, a povestit, vădit emoționată, Sarah Vlădescu, mama lui Albert.
Din 307 participanți la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia” de la Timișoara, unde participau adulți, puștiul Mihai Albert Vlădescu, din Ploiești, a luat aurul cu propulsorul ionic.
O invenție realizată în atelierul tatălui său. O invenție pe care juriul de la Timișoara i-a recomandat să o protejeze prin brevetare și înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci din România. „De ce? Mintea nu mi-o poate fura nimeni!”, a venit atunci răspunsul lui Albert, profund și ferm.
Albert nu caută expres să inventeze. Caută și găsește, demonstrativ, răspunsuri la întrebările ridicate încă de la începutul copilăriei. Câteodată, se trezește noaptea din somn și notează ideile care îi vin, fără să știe cum și de unde, ca și căi de rezolvare a problemelor pe care și le ridică.
Iar răspunsurile le găsește mereu, atunci când lucrează la una dintre invențiile sale, cu un entuziasm copleșitor, uitând de foame sau de somn. Aceasta este joaca sa. Joaca unui copil minunat”, a mărturisit Sarah Vlădescu.
În 2023, a câștigat Medalia de Aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia” din Timișoara, un eveniment prestigios desfășurat sub patronajul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” și care a reunit peste 300 de participanți.
În acest an, Albert a fost recunoscut la nivel mondial printr-o distincție specială la Euroinvent, cel mai mare festival de inventică din Europa, desfășurat la Iași.
De asemenea, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) i-a acordat micului geniu din Ploiești prima plachetă din istorie pentru un tânăr inventator, un gest simbolic pentru recunoașterea talentului său extraordinar. Albert a primit până acum:
De la 13 ani, preocupările tehnice orientate spre electronică, informatică aplicată, robotică, electricitate și magnetism i-au adus recunoașterea unor jurii de la saloane de inventică și inovare internaționale.
Albert a luat aurul la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia”, de la Timișoara, în 2023. Din 307 participanți, persoane adulte, a obținut locul I, cu Propulsorul ionic care este capabil să producă lucru mecanic – propulsie – fără a avea nici un element în mișcare.
Desenele animate cu submarine l-au determinat să creeze prototipul Sonarului Ultrasonic “AudioEye”, care i-a adus aurul la Salonul INVENTCOR de la Deva. Aparatul este dedicat scanării cu ultrasunete, în timp real, a mediului de operare, fiind capabil să furnizeze, sub forma unei hărți audio sau video, amprenta obstacolelor la o distanta predefinită, determinată de presetările aplicate. Concret, poate constitui o vizualizare audio a vecinătății, a obstacolelor din apropiere, precum și expunerea, în spectrul vizibil, a obiectelor camuflate corespunzător, în condiții de ceață, întuneric, fum.
La Chișinău, Albert a prezentat proiectul Magneto Hydrodynamic Thruster (MHTD), care reprezintă un salt revoluționar în tehnologia de propulsie subacvatică. Prin valorificarea forțelor magnetismului și electricității, propulsoarele MHD asigură o propulsie silențioasă, eficientă și versatilă pentru diverse aplicații marine.
Pe măsură ce acumula cunoștinte tehnice prin studiu individual, curiozitatea îl îndemna spre dispozitive din ce în ce mai sofisticate, dedicate rezolvării unor probleme ale umanității, astfel și-a imaginat existența unui generator de plasmă de înaltă tensiune în spațiu, unde stelele oferă energie nelimitată, alimentare prin sisteme fotovoltaice construite la scară spațială – un generator de plasmă configurat la scară cosmică.
Albert Vlădescu s-a înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, pentru că nu este doar un inventator genial, ci și un exemplu de perseverență, curiozitate și pasiune. Stăpânind deja două limbi străine, engleza și germana, el demonstrează că excelența academică și inovația pot merge mână în mână.
Prin realizările sale remarcabile, Albert Vlădescu devine nu doar un simbol al talentului românesc, ci și o sursă de inspirație pentru toți tinerii care visează să schimbe lumea.
Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze în cadrul unei gale a excelenței. În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai unor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.
CITEȘTE ȘI: